fehérjepor

Fehérjepor fogyasztás – A leggyakoribb kérdések és válaszok

Legyen szó állóképességi vagy erősportról, a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a megfelelő izomnövekedés és regeneráció érdekében. Egykor rengeteg tévhit keringett a fehérjeporok kapcsán, voltak, akik valósággal ördögtől valónak kiáltották ki. Azóta sokat javult a fehérjeporok megítélése, azonban a mai napig nagyon sok kérdés merül fel a téma kapcsán.

Biztonságos a fehérjepor fogyasztás?

Ez a kérdés ma már kevésbé releváns, mint az elmúlt tíz évben. A biztonságos helyről beszerzett – tehát nem az ismerős, ismerősétől megvásárolt már felbontott – fehérjepor teljes mértékben biztonságos. Ráadásul ma már bőven lehet válogatni a különféle ízek közül, szemben a jó pár tíz évvel ezelőtti időszakkal, amikor egy-két íz közül lehetett választani, melyek mindegyike elég pocsék volt. Ehhez képest a mai fehérjeporok felérnek egy kulináris élvezettel.

Sokáig keringett a köztudatban a tévhit, miszerint a fehérjepor veseproblémáka okoz. Ennek viszont nincs semmiféle tudományos alapja. Egészséges emberek esetében, akiknek a veséjével nincs semmi baj, biztosan nem a fehérjeportól betegszenek meg.

Csak a sportolóknak érdemes fogyasztani?

Habár elsősorban a sportolók használják a fehérjeporokat, azonban annyi előnnyel rendelkeznek, hogy érdemes egy nem sportoló embernek is kipróbálnia. Nem csak az izomtömeg növeléshez járul hozzá a fehérje, hanem segít az izomregenerációban, sőt a szellemi teljesítményre is pozitív hatással van, hiszen a fehérje a szereket felépítő sejtek elengedhetetlen alkotóeleme. A www.intenset.hu weboldalon erre is kitérnek.

Ráadásul a napi ajánlott fehérje bevitelt pusztán étkezésből szinte lehetetlen, legalábbis nagyon nehéz pótolni. A fehérjepor kiváló opció lehet a fehérje pótlására. Azonban csak kiegészítésre szolgál, ezt jól mutatja a táplálékkiegészítő megnevezés is, tehát nem szabad pusztán fehérjeporra hagyatkozni.

Milyen fehérjét érdemes fogyasztani?

Ma már nagyon sokféle fehérje áll rendelkezésre, például marha, tejsavó, rizs, borsó, valamint keverékek, például borsó-rizs fehérje. Leginkább az étrendednek és az egyéni igényeidnek megfelelően érdemes választani. Például, ha vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatsz, akkor utóbbiak lesznek a megfelelőek. Tejfehérje érzékenység esetén a tejsavó fehérjét célszerű mellőzni és más opciót választani. A hatalmas kínálatnak köszönhetően az ételintoleranciával és allergiával küzdők is megtalálhatják a számukra ideális fehérjét.

Mi történik, ha nem fogyasztasz elég fehérjét?

Komoly problémát jelent, ha nem elégséges a fehérje bevitel és nem csak azért, mert kevésbé tudsz izmot építeni. A fehérje szükséges a megfelelő anyagcseréhez, a különféle hiánybetegségek, a bőrproblémák és a hajhullás elkerüléséhez.

Mennyi fehérjeport érdemes fogyasztani és mikor?

Erre nem könnyű válaszolni, hiszen testsúlytól, aktivitási szinttől és számos egyéb tényezőtől függ az ideális napi mennyiség. A mikorra sem könnyű válaszolni, de alapvetően elmondható, hogy célszerű a nap folyamán egyenletesen bevinni a fehérjét. Edzés után különösen hasznos a fehérjebevitel.