ittas vezetés

Az ittas vezetés következményei

Az ittas vezetés igen gyakori bűncselekmény és erősen érinti az alkoholhasználati zavarban szenvedőket. A problémát leginkább az jelenti, hogy az alkoholfüggők nehezen tudják megállni egy-egy összejövetel alkalmával, hogy ne italozzanak, még akkor sem, ha tudják, hogy rövidesen vezetniük kell. Lássuk hát, hogy milyen jogi következményekre számíthatnak!

Az ittas vezetés, bár gyakran az enyhe tárgyi súlyú bűncselekmények közé sorolható, komoly jogi következményekkel járhat, amelyek nemcsak pénzügyi terheket jelenthetnek, hanem hosszú távú hatással lehetnek az életedre is. Magyarországon az ittas vezetés büntetőjogi vonatkozásai és szankciói szigorúak, és azokat mindenkinek, aki a volán mögé ül, ismernie kell. Természetesen az alkoholizmus, mint alkoholhasználati zavar (betegség) sem mentesít, ugyanolyan büntetésre számíthatunk, mint egy görbe este után mások.

Az egyik legfontosabb tényező, amelyet minden járművezetőnek figyelembe kell vennie, az alkoholszint a szervezetében. Ha a véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt (ami egyenlő 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációval), akkor a cselekmény szabálysértésnek minősül. Az alkoholszintet hitelesített helyszíni szondával vagy vérvétellel és laboratóriumi kielemzéssel állapítja meg az orvosszakértő. Például egy 70 kilós férfi véralkoholszintje már egy korsó sör és egy feles elfogyasztása után is meghaladhatja ezt az értéket, ami bűncselekményt von maga után.

Az ittas vezetés büntetése igen változó, és sok tényezőtől függ, például az enyhítő és súlyosító körülményektől. Ha az ittas vezetés nem vezet sérüléshez vagy balesethez, akkor nem feltétlenül kell azonnal börtönbe vonulni, a véralkoholszint nagyban befolyásolja a büntetés súlyosságát, akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is számolhatunk. Elmarasztalás esetén gyakran pénzbüntetésre kell számítani.

Az ismétlődő elkövetés súlyosabb büntetéssel járhat. Akár felfüggesztett szabadságvesztést vagy végrehajtandó (letöltendő) szabadságvesztést is kiszabhatnak ismételt ittas vezetés esetén.

Azonban ennél is súlyosabb büntetés vár azokra, akik ittas vezetés miatt sérülést vagy akár halálos balesetet okoznak. Az ilyen esetekben a büntetés jóval súlyosabb lehet, és hosszabb szabadságvesztéssel járhat.

Fontos megjegyezni, hogy ha a szonda azt jelzi, hogy valaki ittas vagy bódult állapotban vezet, akkor azonnal elvehetik a vezetői engedélyét (jogosítványát) a helyszínen. Emellett a járművezetéstől való eltiltás is súlyos büntetés, amely 1 hónaptól akár 10 évig terjedhet.

Az ittas vezetés tehát komoly jogi következményekkel jár Magyarországon. Az alkoholos befolyás alatt való vezetés súlyos veszélyt jelent a sofőr és mások biztonságára, és a jogi rendszer szigorúan bünteti azt. Az egyetlen biztonságos módja az ittas vezetés elkerülésének az, ha egyáltalán nem vezetünk alkoholos befolyás alatt, és ha szükséges, használjuk a közlekedési eszközöket vagy sofőrt. Az ittas vezetés mindenkinek veszélyes, és a következmények messze túlmutatnak a pénzbüntetéseken és jogosítványvesztésen, hiszen az emberi életek is veszélybe kerülhetnek.

Ha alkoholfüggőség miatt segítségre van szükségünk, akkor az addiktológia szakembereivel könnyen rátérhetünk a kilábaláshoz vezető útra.