nő

Lehetséges az isiász kezelése házilag?

Az isiász, azaz más néven az ülőidegzsába a lábakban jelentkező tünetegyüttest takar, amely természetesen a láb zsibbadásával és annak esetleges gyengeségével is járhat. A hátnak az alsó feléből indul ki a fájdalom és egészen a lábfejünkig ható kellemetlen érzést okozhat. Nézzük meg, hogy ezt a problémát lehet-e otthon kezelni?

Mik az isiász tünetei?

A derék alsó részéből kiinduló erős és égető fájdalom, ami egészen a lábfejünkig lesugározhat. A láb, valamint a lábujjak gyengesége, aminek következtében járásunk nehézkes lesz. Zsibbadás, amely a lábfejünkben kezdődik, de esetleg más területeken is jelentkezhet. Hátfájás, amely a hát alsó részén a legerősebb. Egy isiász nagyban ronthatja bárkinek az életminőségét, hiszen a fájdalom miatt nagyon sok hétköznapi tevékenységet egyszerűen képtelenség elvégezni.

Milyen otthoni kezelésekkel enyhíthetünk a fájdalmon?

Sok különféle kezelési módszert alkalmazhatunk, amelyek hatékonyak lehetnek a fájdalom enyhítésére. Azonban fontos tudni, hogy ezek az otthoni módszerek nem helyettesíthetik az orvosi ellátást. Ha isiászra gyanakszunk és tüneteink hosszabb ideje fennálnak, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

A pihenés, ahogy a legtöbb betegség esetében, itt is segíthet. Ha rövid időre megpihenünk akkor a gerincünket sokkal kisebb terhelés éri. Ha lehet fekvés közben tegyünk a térdünk alá egy párnát, mert az enyhíti a nyomást a gerincünkön. A gyógytorna és a nyújtógyakorlatok szintén enyhíthetik a fájdalmat. Csak speciálisan erre a célra kifejlesztett gyakorlatokat végezzünk el. Ilyen lehet az ágyéki gerincet erősítő gyakorlat vagy a csípőnyújtás is.  A Gyógytornászom ezt tanácsolja isiász kezelésénél: mielőtt belevágnánk a gyakorlatokba keressünk fel egy gyógytornászt vagy egy orvost, akik pontosan elmagyarázzák a megfelelő technikákat. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével is enyhíthetjük a fájdalmat, de ezek sajnos csak ideig-óráig hozhatnak megnyugvást testünknek. Nem szteroid gyulladáscsökkentők és egyéb fájdalomcsillapítók szedését írhatja elő az orvos. Súlyunkat kontrollálva már a megelőzésről is gondoskodhatunk, hiszen sok esetben a túlsúly is előidézheti az isiászt. Izmaink ellazítására és vérkeringésünk javítására vegyük igénybe egy masszőr segítségét.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Sok esetben már a fent felsorolt módszerek is segíthetnek, de sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor biztosan orvos segítségét kell igénybe vennünk. Ha a fájdalom súlyos és tartósan fennáll, ha zsibbadást vagy gyengeséget érzünk lábunkban, ha nehézkes a vizeletürítés, illetve hőemelkedést vagy lázat tapasztalunk, akkor egészen biztos, hogy fel kell keresnünk az orvost. Nagyon komoly problémákat okozhat az isiász, ezért ezzel a betegséggel nem szabad viccelni, hanem komolyan kell venni. Súlyosabb esetekben a műtétet sem lehet elkerülni.

Összegezve, sok esetben otthon is segíthetünk a fájdalmak enyhítésében, de ha folyamatosan fennáll a fájdalom, akkor már szinte biztosra vehető, hogy mi magunk nem fogjuk tudni ezt a problémát megoldani, hanem orvosi segítségre lesz szükségünk.