klíma telepítés szabályai

A klíma telepítés szabályai városi környezetben

A házak utcafrontjára néző falaira történő klíma telepítésnek – elsősorban a kültéri egység elhelyezésének – több akadálya is van városi környezetben. Ha biztosra akarunk menni, előzetesen kell engedélyeztetnünk az önkormányzatnál, ugyanis egy helyszíni ellenőrzés során akár le is szereltethetik az engedély nélkül készülékeket. Figyelem! Cikkünk nem minősül hivatalos tanácsadásnak, csupán az interneten felelhető tudás összefoglalója. 

Ha megtehetjük helyezzük el úgy a kültéri egységet, hogy az ne az utcafronti falra kerüljön. Ha az utcafronton van az erkélyünk, a korlát takarásában elhelyezhetjük a kültéri egységet, bár ilyenkor is kockáztatjuk a büntetést, amennyiben megzavarjuk a többi lakót: elsősorban a csöpögő kondenzvíz miatt fordulhatnak elő büntetések, így ha arra odafigyelünk, akkor nyugodtak lehetünk e téren.

Amennyiben más lehetőségünk nincs, csak az utcafront, úgy építési engedélyt kell kérnünk. Ehhez szükséges lesz egy építési tervre, amit be kell mutatni, majd jön a bürokatikus huzavona. Szerencsés esetben 50-60 ezer Ft összköltséggel megússzuk, de ez önkormányzattól függ. Jó tudni, hogy a kihelyezett kültéri egységek nagyjából 98%-ának semmilyen engedélye nincsen, tehát jó eséllyel meg lehet úszni a szabálytalan kihelyezést is, de ettől még számolnunk kell az esetleges büntetéssel.

1997 óta az építési engedély nélkül telepített berendezésekre fennmaradási engedélyt  lehet kérni az építésügyi hatóságoknál. A műemléképületek homlokzatára nem lehet engedély nélkül szerelni. Tervdokumentáció, elektromos közműnyilatkozat és illetékbélyeg is szükséges az ügy intézéséhez.

Vonatkozó jogszabályok

  • 253/1997. (XII.20.) kormányrendelet
  • 46/1997.(XII.29.) KTM rendelet
  • 245/2006.(XII.5.) kormányrendelet
  • 1997. évi LXXVIII. törvény

Összegzés: Városi környezetben például, ha a célunk  klíma telepítés Budapest városában, érdemes olyan szakemberekkel dolgozni, akik minden apró részletre odafigyelnek. Az engedélyeket drágább készülék esetén célszerű beszerezni. Főként, ha a homlokzatunk forgalmas, jól látható helyen van.

A telepítéskor figyeljünk oda arra, hogy a legkevésbé zavarjuk a környezetünket, hiszen így tudjuk legkönnyebben elkerülni a lekossági bejelentéseket, ami alapján az önkormányzat eljárást indíthat, aminek a vége csinos büntetés, vagy legrosszabb esetben a klíma berendezés eltávolítása lehet a végeredménye. Amennyiben szakszerű, minden részletre kiterjedő klíma beszerelést szeretne és még a készülék típusának kiválasztásában is szakértő tanácsot szeretne, keresse a BuildAir Klíma Kft. szakembereit, ahol klímaszerelés árak is barátságosak.