szexuálpszichológusnál

A szexuálpszichológus és a titoktartás

Szexuális problémákkal segítő szakemberhez fordulni sokaknak nagyon nehezen megy. A szorongás viszont az első találkozásnál szinte mindig elszáll és néhány alkalom után már gördülékenyen működik a szexualitás és intimitás témaköréről folyó kommunikáció.

A szexuálpszichológus szakemberrel való beszélgetések felszabadító hangulatát a titoktartás által is biztosított bizalom övezi, hiszen világossá válik, hogy védi kliense jogait, aminek a titoktartás is része.

Érdemes tudni, hogy a szexuálpszichológusnak titoktartási és jelentési kötelezettsége is van, amiről a konzultációk során bátran felvilágosítást is kérhetünk. A klienssel való beszélgetés közben tudomására jutott pszichológiai és személyes adatokat bizalmasan kell kezelnie és csak az arra jogosultakkal oszthatja meg. Emellett belép a jelentési kötelezettség is, amennyiben azt a törvény rendeli el, illetve mások vagy a kliens védelmét szolgálja. Arra is van lehetőség, hogy a kliens maga mentse fel a szexuálpszichológust a titoktartási kötelezettsége alól, ezzel például hozzájárulhat ahhoz, hogy egy szupervízión mutassa be anyagát. Viszont ebben az esetben sem teszi beazonosíthatóvá kezeltjét.

Természetesen nem csak a jogi háttér teszi azt, hogy a gyakorlatban a konzultációk hangulata hamar könnyeddé és inspirálóvá válik. Beszélni pedig semmiről sem kötelező, mindenki maga határozza meg a saját korlátait.

A szexuálterápiás folyamat személyre, párterápia esetén pedig párra szabott, nem sablonokkal működik. A szexuális problémák megoldhatók, a párkapcsolatok képesek a fejlődésre, megújulásra, végül pedig a harmóniára. Nem csak a titoktartási kötelezettség, hanem a problémák megoldási lehetősége is elég indok arra, hogy ne féljünk felkeresni a szexuálpszichológust. A nemi működés javítható, alakítható, amiért sokat tehetünk. A pozitív eredmény pedig öröm, sőt a hozzá vezető út is intim élményt jelenthet a párok számára.

A furedi.hu oldalon elérhető Füredi Krisztián szexuálpszichológus, akivel elindulhatunk a megoldás útján.