ételintolerancia

Ételintolerancia – hogyan deríthető ki, mire vagyunk érzékenyek?

Többen tévesen egyenlőségjelet tesznek az ételintolerancia és az ételallergia közé. A valóságban viszont a két egészségügyi probléma nem azonos, így a kezelési módjaik is mások.

Ételintolerancia – szerencsésebb, mint az ételallergia

Az ételallergia sajnos nem ritkán túlérzékenységet is eredményezhet, aminek következtében akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek az érintettek. Az úgynevezett anafilaxiás sokkról beszélünk, ami a légutak elzáródását válthatja ki – ha a beteg nem kap azonnali orvosi segítséget, meg is fulladhat. Ezzel ellentétben – szerencsére – az ételintolerancia nem torkollhat az életünket fenyegető szituációba. Azok, akik az ételintolerancia tüneteitől szenvednek, tulajdonképpen „csupán” emésztőrendszeri problémákkal néznek szembe.

Jellemző tünetek

Az ételintolerancia tünetei színes skálát ölelnek fel, és azok szinte mindegyike az emésztőrendszerrel hozható összefüggésbe. A hányinger, a gyomorfájdalom, a hasmenés vagy épp a székrekedés, a rendszeresen tapasztalt gyomorégés már komoly okot adnak a gyanakvásra. Ritkább esetben az ételintoleráns személyek rossz közérzetről, ingerlékenységről és erős migrénről számolnak be.

Mi a teendő, ha erősen él bennünk a gyanú?

Nos, ölbe tett kézzel várni semmi esetre sem ajánlott – hiszen maguk a tünetek nem mutatnak rá arra, hogy melyik élelmiszerre, alapanyagra vagyunk érzékenyek. Egészségügyi szolgáltatást kell igénybe vennünk ahhoz, hogy kiderüljön, milyen ételeket kell kerülnünk a mindennapokban. Ez a gyorsan elvégezhető ételintolerancia teszt során derül ki, amelynek keretén belül nemcsak vérvizsgálatra, de terheléses vizsgálatra is sor kerül.

Ételintolerancia – hogyan tovább?

Korábban említettük, hogy az ételintolerancia nem életveszélyes – arra viszont bőven elég, hogy ellehetetlenítse a mindennapjainkat. Égő gyomor, komoly fájdalom egy-egy finom falat elfogyasztása után – ez nem minőségi élet. Annak érdekében, hogy megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, az életmódváltás rögös, de annál gyümölcsözőbb útjára kell lépnünk. Lemondanunk sem kell semmiről: könnyen kiderülhet ugyanis, hogy az allergén anyag felcserélhető egy sokkal egészségesebb, veszélytelen alternatívára.