Céges egészségbiztosítás adózása 2022-ben – Mit kell róla tudni?

Az elmúlt időszakban egyre inkább megfigyelhető, hogy a hazai munkáltatók körében is az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás a céges egészségbiztosítás. Ennek egyszerű a magyarázata, lévén a magánorvosi ellátás évről-évre egyre nagyobb szerepet kap az egészségügyi infrastruktúrában. Ez utóbbinak ezerféle oka van, de elsősorban a nagyobb odafigyelés, az igényesebb környezet és a rövidebb várakozási idő az, ami miatt az emberek úgy döntenek, inkább saját zsebből fizetik a vizsgálatokat. Kevésbé szerencsés esetben ez azonban akár óriási kiadásokkal is járhat, ezért aztán mindenképpen érdemes igénybe venni egy kockázatviselési szolgáltatást. Ezt egyénileg is megköthetjük, ám a céges egészségbiztosítás olyan előnyökkel jár, amik miatt ha van rá mód, akkor feltétlenül érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Nem csupán anyagi megfontolásból szerencsés kihasználni ezt az opciót, hanem mert jóval szélesebb az így elérhető szolgáltatások köre, ami sok esetben döntő befolyással bírhat. Ezenfelül az sem elhanyagolható tény, miszerint a céges egészségbiztosítás a munkáltató számára is egy kedvező forma, ha extra honoráriummal díjazná a munkatársak teljesítményét.

A betegség miatt kieső munkavállalók óriási kiadást jelentenek

Habár alkalmazottként sokszor bele sem gondolunk, a betegszabadság és a táppénz miatt kieső munkanapok hatalmas terhet rónak a vállalkozásokra. Nem csupán az okoz ilyenkor problémát, hogy a bér- és járulékfizetési kötelezettség ugyanúgy fennáll erre az időszakra, de a feladatainkat is el kell végeznie valakinek. Egy átlagos dolgozó évente több mint 10 napot van távol egészségügyi okokból, a helyettesítése pedig sokszor csak nagy bonyodalmak árán valósítható meg. A céges egészségbiztosítás azonban egy kiváló megoldás erre a dilemmára. Vezetőként ugyanis elsődleges cél, hogy a munkatársak a lehető legrövidebb időszakra essenek ki a munkából, ez pedig két módon valósítható meg. Színvonalas és gyors orvosi ellátással és természetesen azzal, ha minél nagyobb hangsúly kerül a megelőzésre. Tekintve, hogy a flottából adódó alacsony költségek mellett jóval szélesebb az elérhető szolgáltatások köre, a céges egészségbiztosítás sokszorosan megtérülhet a munkáltató számára is. A szerződéskötés ráadásul gyorsan és könnyedén megoldható, mindamellett a folyamat nem jár számottevő adminisztrációs teherrel, annak ellenére sem, hogy az érintettek köre igen rugalmasan kezelhető, akár év közben is.

Ez egy mindenki számára előnyös konstrukció

Noha a legtöbb esetben a díjazások mértékének arányában többfajta ajánlat is elérhető, a céges egészségbiztosítás alapját általában ugyanazok a juttatások adják. Ambuláns beavatkozások, meghatározott szakrendeléseken történő vizsgálatok, bizonyos szűrések, illetve képalkotó eljárásokkal végzett analízisek térítését fedezi az adott csomag. Emellett természetesen lehetőségünk van másodlagos – akár külföldi – orvosi szakvéleményt kérni, így minden kétséget kizáróan egy igen komplex szolgáltatásról van szó. Arról nem is beszélve, hogy igény esetén arra is van opció, hogy a céges egészségbiztosítás teljesen egyéni módon kerüljön kialakításra, a személyes preferenciáknak megfelelően. Ráadásul a munkavállalók többsége sokkal elégedettebb egy prémium minőségű kiegészítő juttatástól, mintha annak az ellenértékét kapná meg béremelés formájában. Szintén óriási pozitívum, hogy a biztosítottak köre kiterjeszthető, így legtöbbször a családtagok is könnyedén bevonhatók a kockázatviselésbe. Ebből a konstrukcióból tehát mindkét fél csak profitálhat, nem véletlenül töretlen a népszerűsége.

A céges egészségbiztosítás adózása igen kedvező lehet

Egy vállalkozás életében azonban a pénzügyek tudatos kezelése mindig kardinális kérdés. Emiatt aztán hihetetlenül fontos tisztában lenni azzal, hogy az egyes béren kívüli juttatások milyen adóteherrel járnak. Jelen esetben ez főképp két dologtól függ. Amennyiben arányosítással pontosan kiszámolható, hogy mekkora kiadással jár egy-egy biztosított, akkor az összeg jövedelemként adózik, azaz mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről anyagi ráfordítást igényel. A céges egészségbiztosítás díját ugyanakkor ez esetben is kizárólag a vállalkozás rendezi. Ha ez a metódus nem alkalmazható, akkor a flotta teljes díja után meg kell fizetni a személyi jövedelemadót, illetve a szociális hozzájárulási adót. Ez nagyjából 35 százalék plusz terhet jelent, ami első ránézésre igen jelentős, ám szerencsére a gyakorlatban ez jelentősen csökkenthető. Társasági adóalanyként ugyanis ezek a kiadások költségként elszámolhatók, ezáltal csökkentik az adóalapot. Arra viszont mindenképpen nagyon oda kell figyelni, hogy ez csak meghatározott jogviszonnyal rendelkező biztosítottakra igaz, így például a munkavállaló kockázatviselésbe bevont családtagjaira már nem. Összességében elmondható, hogy mind adózási, mind praktikussági szempontból egy kiváló lehetőség a céges egészségbiztosítás, ami nem csupán az ott dolgozók, de a vállalkozás számára is rengeteg előnnyel jár.